Monaco

Monako je druga najmanja država na svetu i nalazi se na Azurnoj obali, na obali Sredozemnog mora. Površina Monaka iznosi 1,92 kvadratna kilometra i ima oko 35.000 stanovnika. Jedna je od najposećenijih destinacija Azurne obale. Monako je poznat po prijatnoj klimi i turizmu, brojnim kockarnicama i po mestu gde se održava trka Formule 1.

 

Monaco

 

Prema istorijskim činjenicama Monako su prvo naseljavali grčki doseljenici, koji su u čast Heraklesa Monoikosa podigli hram po kome je ova teritorija i dobila ime. Monakom su se smenjivali različiti vladari i narodi ali su njegovi najpoznatiji vladari bili Grimaldijevi koji su vladali državom od 1295. godine do 1509. godine. Monako 1860. godine Bečkim kongresom potpada pod kontrolu Italije, da bi kasnije opet bio vraćen Francuskoj.

 

Monaco

 

Monako je podeljen na 6 četvrti: Stari grad se naziva Monaco Ville, La Condamine je lučka zona i tržni centar, Monte Carlo je stambeni deo u kome se nalaze kazina, Fontvieille se nalazi uz samo more, deo sa plažama je Le Larvotto i Les Moneghetti je stambena zona koja se nalazi na severozapadu. Kneževina Monako nema glavni grad ali je neformalno glavni grad Monte Karlo.

 

Monaco

 

Monte Karlo je poznat po kazinima, kockanju, glamuru i kao mesto u kome se okuplja svetski jet set. On je i najbogatije mesto u Evropi, a važi i za vodeću turističku destinaciju. Kompleks kazina ovde je sagrađen krajem 19. veka i po tome je grad i prepoznatljiv u svetu. Osim kazina poznat je po luksuznim hotelima i klubovima.

 

Monaco

 

Plaže Monaka su prelepe i šljunkovite. Jedna od najlepših je plaža Larvoto. Plaža je čista i uređena, bezbedna za kupače i malu decu i u njenoj okolini se nalazi veliki broj restorana i barova. Idealna je za bavljenje sportovima na vodi, a nudi i pregršt aktivnosti za najmlađe.

 

Monaco

 

Nikako nemojte da propustite obilazak čuvene opere u Monte Karlu. Izgrađena je 1878. godine i otvorena je od novembra do juna. U njoj se izvode dela Mocarta, Rosinija, Pučinija i mnogih drugih svetski poznatih kompozitora. Prinčeva palata se nalazi visoko iznad nivoa mora na poluostrvu La Roše. Palata je izgrađena u 13. veku, a sa njenom unutrašnjošću se možete upoznati kada su princ i njegova porodica odsutni.

 

Monaco

 

U muzeju Okeanografije nalazi se najstariji akvarijum na svetu u kome žive neke od retkih vrsta riba. U Monaku se nalazi i botanička bašta Žardin Egzotik u kojoj raste preko 7000 vrsta biljaka. Zanimljiva za obilazak je i Japanska bašta u aveniji Princeze Grejs. Simbol Monaka, kada je o istoriji reč, je rimsko-vizantijska katedrala u kojoj su sahranjeni bivši vladari Monaka. Katedrala je sagrađena od belog kamena. Kolekciju starih automobila možete pogledati u Teras de Fontvilju.

 

Monaco

 

Restorani / Kafići / Noćni život

U glamuroznom Monaku nalaze se i neki od najglamuroznijih restorana u Evropi. Jedan od najboljih restorana je Louis XV. Ovaj luksuzni restoran poznat je po prelepim lusterima i slikama, fantastično uređenoj unutrašnjosti ali i jako ukusnoj francuskoj hrani koja se služi uz najbolja francuska vina. Najbolji italijanski restoran u Monaku je Il Terrazzino. Restoran sa najlepšim pogledom na more je Quai des Artistes. Još neki od poznatih restorana su restoran Blue Bay, takođe sa predivnom terasom, restoran Joel Robuchon, restoran Maya Bay, restoran Graziella i restoran Le Petit.

 

Monaco

 

Najbolji klubovi u Monaku su Jimmyz, klub Living Room u kome često gostuju popularni DJ-evi, klub Le Twiga i Monte Carlo bar.

Shopping / Marketi

Monako je poznat po buticima svetskih brendova. U neposrednoj blizini Place di Casino nalazi se preko 40 butika. Veliki broj butika i tržnih centara nalazi se u aveniji Monte Carlo and Allee Francois Blanc.

 

Monaco

 

Ostale aktivnosti

Osim po kazinima Monako je poznat i po trkama Formule 1. Grand Prix Monako Formule 1 je jedna od najstarijih i najprestižnijih trka koja se organizuje od 1929. godine. Trasa prolazi kroz ulice grada i ova trka je jedna od najtežih i najatraktivnijih trka Formule 1. Zanimljivo je da se ova trka može pratiti bez kupovine karte. U kneževini Monako se održava i poznati teniski turnir Masters 1000 – Monte Carlo.

 

Monaco

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 13860 puta