Aix en Provence

Aix en Provence je grad u južnoj Francuskoj, udaljen 30 kilometara od Marseja. Grad ima oko 150.000 stanovnika i za njega se često govori da je grad hiljadu fontana. Jedan je od bogatijih francuskih gradova, dosta je uređen i bogat je istorijskim znamenitostima zbog čega je jako zanimljiv turistima iz celog sveta. Grad je poznat i po termalnim banjama, a sadašnje banjsko lečilište je izgrađeno 1705. godine.

 

Aix en Provence

 

Grad je pre svega poznat po fontanama. Najveća je fontana La Rotonde koja se nalazi u ulici Cours Mirabeau, u centralnoj gradskoj aveniji. Sagrađena je 1860. godine. Jedna od zanimljivijih fontana je i stara, obrasla mahovinom, koja vodu crpi iz termalnog izvora koji se nalazi ispod nje. Fontana četiri delfina izgrađena je 1667. godine, a fontana Dobri kralj izgrađena je u 19. veku.

 

Aix en Provence

 

Cours Mirabeau je glavna avenija koja je široka 40 metara i poznata po drvoredu platana. Ova avenija deli grad na severni deo koji se zove Ville comtale i Vieille ville odnosno Stari grad i južni deo Quartier Mazarin. Stari grad se nalazi na mestu nekadašnjeg rimskog naselja osnovanog 123. godine pre nove ere. U njemu se nalazi katedrala Saint Sauveur ali i ostaci srednjovekovnih zidina. Novi deo grada ili Quartier Mazarin je podignut u 17. veku i u njemu se nalazi crkva iz 13. veka Saint Jean de Malte i muzej Musee Granet u kome se nalazi stalna postavka slika Sezana i Đakometija.

 

Aix en Provence

 

Katedrala Svetog Spasioca izgrađena je na mestu gde se nalazio nekadašnji rimski hram i datira iz 13. veka. Portal katedrale je izrađen u gotičkom stilu sa ručno izrezbarenim vratima, a unutrašnjost krase tapiserije iz 16. veka i drugi umetnički radovi. Uz katedralu se nalazi i Nadbiskupska palata. Gradska većnica je zdanje izgrađeno u klasičnom stilu, u 17. veku. Poznata je po prelepim drvorezima i velikoj biblioteci, ali i po tornju sa satom koji je izgrađen 1505. godine.

 

Aix en Provence

 

Neke od najpoznatijih plaža koje se nalaze u blizini su plaža du Prophete, plaža du Jai i plaža Prospectives.

 

Aix en Provence

 

Calanque de Cuivre je prelepa plaža koja se nalazi na poluostrvu Malmousque. Glavna plaža je kamenita, a druga se nalazi oko 50 metara severnije od nje, duž obale i betonska je. Plaža je izuzetno popularna kod mlađih turista. Plaža Catalans nalazi se u blizini Marseja, odmah kod stare luke. Plaža je peščana i poznata je po dva terena za odbojku na pesku na kojima se održavaju neka međunarodna takmičenja. Plaža je bezbedna i ima spasioce ali i nekoliko malih kioska na kojima možete kupovati osveženje.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 6273 puta