Umag

 

Umag je grad u Hrvatskoj, u Istarskoj županiji. Nalazi  se na zapadnoj istarskoj obali udaljen 10 kilometara od slovenske gradnice. Ujedno je i najzapadnije mesto u Hrvatskoj. U blizini ovog grada nalazi se Valica, mesto poznato po nestvarnoj prirodi, ali i najčistija plaža u Istri, plaža Kanegre.

 

Umag

 

Sam grad ima izuzetno zanimljivu istoriju. Smatra se da su ga otkrili rimski plemići koji su ga, očarani, prilagodili kao svoju letnju rezidenciju. I sva lepota ovog hrvatskog gradića danas se ogleda u venecijanskim kužama koje čine staro gradsko jezgro, barokne i renesansne zgrade i crkve. Ono što je glavni svedok o prošlim vremenima i dugoj istoriji Umaga su umaške gradske zidine, delimično očuvane. Očuvana su i glavna gradska vrata ali i most koji datira iz 10. veka. Ljubitelji muzeja sigurno će biti zadovoljni obilaskom glavnog gradskog muzeja u kome su izloženi različiti predmeti uz rimskog perioda, a najpopularnija galerija u Umagu je galerija Marin koja se nalazi unutar gradskih zidina. Umaška crkva koja je dominantna građevina na gradskom Trgu slobode posvećena je Uznesenju Blažene Device Marije i Svetom Pelegrinu. Sagrađena je u venecijanskom stilu a dominantni deo građevine je zvonik crkve. U srednjem veku u grad se ulazilo preko pokretnog mosta koji je i danas tu gde je nekada stajao. Na ulazu u grad nalazila se i trokatna kula, u gotičko – renesansnom stilu. Danas je u toj kuli smešten i gore pomenuti Muzej grada Umaga.

 

Umag

 

Osim po istoriji ono po čemu je ovaj gradić najpoznatiji su njegove plaže.

 

Umag

 

Plaža Osmica nalazi se 2 kilometra od centra Umaga, u resortu Stella Maris. Reč je o peščanoj plaži, a zbog plitkoće mora idealna je za porodice sa malom decom. Plaža je okružena zelenilom i borovima i dugačka je nekih 230 metara. Plaža poseduje bar i restoran ali i mesta za parking. U turističkom naselju Kanegra nalazi se plaža Kanegra, udaljena od Umaga nekih 10 kilometara. Smeštena je u jednoj od najlepših uvala severozapadne istre i dugačka je nekih 75 metara. Važi za jednu od najčistijih plaža u ovom delu Hrvatske. Plaža Savudrija dugačka je 9 metara i nalazi se u istoimenom naselju, 8 kilometara od grada. Plaža je šljunčana, sa prelepim morem i idealna je za starije turiste i porodice sa decom. Još jedna od popularnih plaža je Polynesia, koja se nalazi nedaleko od grada, u sklopu resorta Katoro. Plaža se sastoji od šljunčanog i betoniranog dela i prilagođena je sportovima na vodi i ostalim aktivnostima. U sklopu plaže nalazi se i bazen za odrasle i decu. Nagrađena je Plavom zastavicom i i duga je nekih 150 metara.

 

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Umag je poznat po izuzetno zanimljivoj kuhinji. U samom gradu skoro na svakom koraku naićićete na restorane i izborom bilo kog nećete pogrešiti. Najbolja morska jela možete probati u ribljem restoranu Badi koji se nalazi u Lovrečici kraj Umaga, ali i u restoranu istarske kuhinje Buščina.

 

 

Shopping / marketi

 

Glavna umaška ulica prepuna je suvenirnica u kojima možete pazarite lokalne proizvode i suvenire. Grad nema neki veći shopping mall ali ima i nekoliko butika u kojima možete pogledati ponudu. Lokalne proizvode poput maslinovog ulja, vina, voća i povrća možete kupovati na umaškoj pijaci.

 

Cene putovanja u Umag možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 6990 puta