Vis

 

Vis je ostrvo u Jadranskom moru koje je od kopna udaljeno 45 kilometara. Površina ostrva je 90 kvadratnih kilometara, a dužina obale ostrva je 77 kilometara. Oko njega se nalaze brojnja mala ostrva. Ostrvo je bilo naseljeno još u praistoriji i Vis je bio mesto starogrčkog naseljavanja, a iz tog doba potiče i starovekovno naselje Issa. U ranom srednjem veku Vis je pripadao Neretljansoj oblasti i njegovi prvi slovenski stanovnici bili su Srbi neretljani, a u istoriji su njime vladali Mleci, Francuzi pa čak i Englezi. Ostrvo je poznato po kristalno čistim i tirkiznim morem, po dosta malih uvala sa kamenim, stenovitim i peščanim plažama.

 

"<yoastmark

 

Od istorijskih graževina sa umetničkom vrednošću treba pomenuti renesansnu palatu Gariboldi i letnjikovac Marina Gazarovića, a najpoznatija crkva je župna crkva iz 1500. godine kao i crkva Svetog Ciprijana iz 16. veka.

 

"<yoastmark

 

Osim po kulturi, Vis je poznat i po prelepim krajolicima. U samoj unutrašnjosti ostrva nalaze se brojni vinogradi.

 

"<yoastmark

 

Plaža Zaglav nalazi se 15 minuta udaljena od Milne. U pitanju je peščana plaža, sa plitkom vodom, što je čini idealnom za porodice sa decom. Jedina mana ove plaže je što nema prirodan hlad a predah od sunca možete potražiti u konobi na plaži koja je poznata po jako dobroj kuhinji.

 

"<yoastmark

 

Jedan deo prelepe plaže Srebrna je kamenit, a deo peskovit. Ova lepa plaža poznata je po prelepom moru, mirnom, zbog čega je idealna za porodice sa malom decom. Na plaži se nalazi i kafić u kome se možete okrepiti.

 

"<yoastmark

 

Plaža Stiniva proglašena je 2016. godine za najlepšu evropsku plažu pa je zbog toga jedna od najposećenijih plaža. Na njoj se nalazi jedan kafić, a okružena je stenama.

 

Cene putovanja na Vis možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 5119 puta